Navigatie

U bent hier: Home / Bezienwaardigheden en attracties / De Heid des Gattes
Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

De Heid des Gattes

Natuurreservaat

Het natuurreservaat van Heid des Gattes is een prachtig reservaat van ongeveer zestig hectare. Het behoort tot de gemeente Aywaille en wordt beheerd door de VZW "Ardenne and Gaume". Een bewaarde subverticale rotswand domineert de rechteroever van de Amblève tussen Remouchamps en Aywaille. Het is de uitzonderlijke flora, waaronder de beroemde Aywaille-houseleek, die internationaal bekend staat om deze prachtige klif. Zeer zeldzame planten, maar vooral nieuwe plantassociaties groeien op een fijngestrateerde kalkzandsteen op het zuiden.

Naast de uitzonderlijke flora, is het reservaat ook de thuisbasis van een gevarieerde fauna, waaronder een kudde geiten die deelnemen aan het beheer van het reservaat. Emblemen van het reservaat en de oorsprong van de naam ervan ("gatte" is de vertaling van het woord geit in het Waalse dialect / de bijnaam "Gad'lis" (= geitenhouder) gegeven aan de inwoners van Sougne- Remouchamps), de geiten grazen in het houtachtige materiaal waardoor de open omgeving wordt gehandhaafd en het onderhoud van het gazon wordt bevorderd. Ze zijn ook een belangrijke vector van zaden die ze in hun jas of onder hun hoeven dragen. Ze nemen daarom deel aan het zaaien van steengroeven en levenszones door de zaden van zeldzame planten thermofiele site specifiek. De invloed van de kudde op het reservaat is daarom complex en zeker van aanzienlijk belang.

Het reservaat omvat de aangrenzende steengroeven van Goiveux en Falize, evenals een gebied met aangrenzende bossen en bosjes. De meeste interessante plantenverenigingen hebben gekoloniseerde steengroeven. Een grote diversiteit aan amfibieën broedt in vijvers aan de voet van de muur. Veel reptielen, waaronder de muurhagedis en de gladde coronella, komen vaak voor op het puin. Een groot aantal thermofiele insecten, soms ongewoon, zwermen in gazons en verhitten op rotspartijen. Meer spectaculair, de slechtvalk en de groothertog van Europa regeren op de site.

www.heiddesgattes.be

 

Document acties